De vacht is de spiegel hoe uw hond zich voelt, daarom wat tips om deze in goede conditie te houden.

Voor de juiste borstel en kammen kunt u advies vragen in een trimsalon die u gelijk de juiste borsteltechniek kan laten zien. Meestal komen gezelschaphondjes zoals b.v. de Shih-tsu of de Maltezer in de klit bij de trimster. De oorzaken zijn meestal dat de tanden van de kam niet lang genoeg zijn waardoor je niet goed tot op de huid kunt doorkammen. Ook vinden eigenaren het leuk om de hond te wassen maar vergeten daarna de vacht goed door te kammen zodat de onderwol gaat vervilten. Het zijn dan net natte watten. Helaas zal er dan een kort model op gezet moeten worden. Het is vaak onwetendheid hoe een vacht te behandelen.

U kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! Uw hond leert dan de kam/borstel net zo makkelijk te accepteren als zijn speelgoed. U voorkomt daarmee de situatie dat uw hond niet gekamd wil worden!

Er zijn ook vachtverzorgingsproducten zoals een spray die het kammen van langharige vachten makkelijker maakt en minder snel klitvorming geeft. Ook is er een spray die een verzorgende functie heeft en de ‘natte’ hondengeur kan voorkomen. Indien u uw hond wil wassen gebruik dan een hondenshampoo, passend bij zijn vacht. Er zijn o.a. anti-klit -, gevoeligehuidshampoo’s in de handel. Zelf gebruik ik een dierproefvrije shampoo op natuurlijke basis. Het is fijn om een b.v. Westhighland-terriër met een zeer gevoelige huid te kunnen wassen met de juiste shampoo waardoor de huid kalmeert.

Met de winter in aantocht is het goed om te weten dat uw hond rustig naar de trimsalon kan voor een trimbeurt. De vacht kan dan wat langer blijven. Honden hebben meer last van vocht dan van kou. De vacht is dik genoeg om de winter door te komen op uitzonderingen na. Knipt u ook even de haren onder de voetzolen kort om sneeuwklonten te voorkomen? Na de winter krijgen we de lente en als het even mooi weer wordt krijgen de honden met onderwol massaal last van loslatende onderwol. U vindt dan grijze plukken in huis en dan is het flink kammen om klitten te voorkomen. De trimsalon kan uitkomst bieden om de vacht te ontwollen zodat zoveel mogelijk dood onderhaar verwijderd wordt. We denken hierbij aan b.v. poolhonden, keesachtigen e.d.

Er valt heel veel te schrijven en te vertellen over vachtverzorging maar ik heb een keuze gemaakt van voorbeelden wat ik in mijn trimsalon tegenkom. Mocht u vragen hebben dan kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.